2022-23 Erasmus+ Γενικά Νέα Εκδρομές - Επισκέψεις Όμιλοι

Το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου στην «Κρητική Επιθεώρηση» για την κριτική επιθεώρηση των Μέσων Επικοινωνίας

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, η Ομάδα του  Ομίλου “CriticalMedia4Teens” του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης που αποτελείται από μαθητές/-τριες της Α’ και της Β’ Τάξης και τις καθηγήτριες Αναστασία Δεικτάκη και Αμαλία Χόμπη,  είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα γραφεία της Κρητικής Επιθεώρησης και να πάρει συνέντευξη από τη δημοσιογράφο κα Χαρά Βηλαρά για τη λειτουργία της αρχαιότερης τοπικής εφημερίδας της Κρήτης.

Οι μαθητές έθεσαν σημαντικές ερωτήσεις για τα κριτήρια επιλογής των ειδήσεων, τις πηγές ενημέρωσης, τις ιδιαιτερότητες μιας τοπικής εφημερίδας, τον «έλεγχο» των ειδήσεων αλλά και των δημοσιογράφων, την παραπληροφόρηση κ.α.

Η κα Βηλαρά τους πληροφόρησε ότι στην εφημερίδα τους φιλοξενούνται θέματα τόσο τοπικής, όσο και εθνικής εμβέλειας, η βαρύτητα των οποίων εξαρτάται και από τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επιπλέον, συζητήθηκε γιατί η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με τη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πηγές ενημέρωσης των δημοσιογράφων της εφημερίδας που είναι επίσημες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες όπως το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και στη διασταύρωση των πληροφοριών με οποιοδήποτε εφικτό τρόπο ειδικά όταν πρόκειται για τοπικές ειδήσεις.  Συνέχισε λέγοντας ότι δημοσιεύονται όλα τα άρθρα που αποστέλλουν οι πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αρκεί να είναι επώνυμα και να μην περιέχουν ρητορική του μίσους ή έμμεση διαφήμιση επειδή η εφημερίδα σέβεται το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας. Πέραν τούτων, πληροφόρησε την ομάδα ότι η εφημερίδα λειτουργεί συλλογικά, με πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων, η κατανομή των θεμάτων και ο τελικός έλεγχος, εφόσον χρειάζεται, γίνεται από την αρχισυντάκτρια, κα Αγγελική Καλλέργη.

Στην ερώτηση πως έχει επηρεάσει η τεχνολογία μια έντυπη εφημερίδα, η δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι η έντυπη έκδοση φυσικά έχει πληγεί, και γι’ αυτό, προσαρμοζόμενη στις σύγχρονα δεδομένα, η εφημερίδα προσφέρει και την ηλεκτρονική έκδοσή της, Goodnet.gr η οποία φιλοδοξεί να προσελκύσει και τους νέους. Εκτός από αυτά, επεσήμανε ότι σήμερα οι αναγνώστες προτιμούν τη γρήγορη ενημέρωση και συχνά μένουν στον τίτλο της είδησης.

Κλείνοντας η δημοσιογράφος αναγνώρισε ότι ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης είναι πολύ ενδιαφέρων και η δουλειά του δημοσιογράφου πολύ δημιουργική. Παρότρυνε δε τους μαθητές/-τριες να διαβάζουν περισσότερο και να ενημερώνονται από πολλές πηγές, ώστε να βλέπουν τα θέματα των άρθρων από διαφορετική οπτική γωνία και ν’ αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να γίνουν κριτικοί αναγνώστες των ειδήσεων.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Ομίλου ευχαριστεί θερμά την Κρητική Επιθεώρηση και ιδιαίτερα τις δημοσιογράφους, κ.κ. Χαρά Βηλαρά και Αγγελική Καλλέργη, για την φιλοξενία και την ενημέρωση που έκαναν.

Όμιλος “CriticalMedia4Teens” είναι κομμάτι του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/ΚΑ122 “Go green – Safe Screen” και επιδιώκει μέσα από  δράσεις τυπικής και μη τυπικής μάθησης ν’ αποκτήσουν οι μαθητές/-τριες οπτικοακουστικό αλφαβητισμό (Media Literacy) και παιδεία στα Μέσα Ενημέρωσης.