Γενικά Νέα Λοιπές δράσεις & Εκδηλώσεις Όμιλοι

Συμμετοχή του σχολείου μας στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «Τάλως-Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες»

Την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «Τάλως-Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες». Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (HORIZON-WIDERA-2022-ERA TALENTS-01) και υποστηρίζεται επικοινωνιακά από την Περιφέρεια Κρήτης. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τις εργασίες του νέου Κέντρου θα διευθύνει ο Καθηγητής Christophe Roche, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Σαβοΐας (Γαλλία) και Καθηγητής ERA Chair στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Φιλολογίας).

Στην εναρκτήρια εκδήλωση και στην ενότητα  «Οι μαθητές και οι μαθήτριες ρωτούν, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες απαντούν: ερωτήσεις και απαντήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη» συμμετείχαν μαθητές/ τριες του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Π.Κ. (μέλη του Ομίλου Θεατρικής & Μουσικής Παιδείας και μέλη της Λέσχης Φιλοσοφίας που λειτουργεί στο σχολείο). Πρόκειται για τους Μαριλένα Κισσανδράκη, Αναστασία Κούρτη, Κωνσταντίνο Κωστούλα, Γιάννη Μπικάκη, Κλεάνθη Μπονατάκη και Βίκυ Σηφακάκη με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Κασσάνδρα Μπεϊκάκη.

Οι μαθητές/τριες έθεσαν ερωτήσεις και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στους ερευνητές και τις ερευνήτριες της ομάδας «Τάλως» (Άρτεμις Καρναβά, Ελένη Κατσαρού, Αναστασία Νάτσινα, Μαρία Παπαδοπούλου και Στέργιος Χατζηκυριακίδης). Στα πλαίσια ενός θεατρικού δρώμενου παρουσίασαν αναλυτικά τρία βοηθητικά εργαλεία/ πλατφόρμες που χρησιμοποιούν στη μελέτη τους (Εuropeana, ITHACA, ChatGPT). Καθένα από αυτά καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο ως προς την αξιοποίησή τους από τον ερευνητή.

Οι μαθητές/τριες συζήτησαν με τους ερευνητές/τριες για τις δυνατότητες που τους προσφέρουν αυτές οι πλατφόρμες και εξέφρασαν τις εντυπώσεις τους για τα εργαλεία στα οποία έχουν πρόσβαση με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εκπαίδευση βρίσκει ένα «ανοιχτό παράθυρο» με απεριόριστες δυνατότητες στη γνώση μέσω της ΤΝ. Η έρευνα και η αναζήτηση πληροφοριών διευκολύνεται, όμως υπάρχουν οι κίνδυνοι μη αξιόπιστων πηγών. Οι ερευνητές άκουσαν τους προβληματισμούς των μαθητών και απάντησαν για τη σωστή χρήση των ερευνητικών εργαλείων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Τάλως» στο Παν/μιο Κρήτης, θα διεξαχθεί έρευνα σε συγκεκριμένα διεπιστημονικά πεδία: τις ψηφιακές κλασικές σπουδές, την ψηφιακή αρχαιολογία, τις τεχνολογίες εκπαίδευσης, την υπολογιστική γλωσσολογία και τις ψηφιακές λογοτεχνικές σπουδές. Παράλληλα, δίνεται βαρύτητα στη διδασκαλία των σχετικών αντικειμένων. Ένα ερώτημα που θα απαντηθεί είναι πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση και να ενταχθεί στα μαθήματα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.  Επίσης, θα γίνουν επιμορφωτικά σεμινάρια, θερινά σχολεία και εκδηλώσεις για την κοινότητα. 

Για να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης, πιέστε παρακάτω:

https://drive.google.com/file/d/1S-b07zicYiY9RHZcekbLO2bEhy5eV-1y/view