2022-23 Etwinning Γενικά Νέα Διακρίσεις

Απονομή Εθνικής και Ευρωπαϊκής Ετικέτας Ποιότητας στο Πειραματικό ΓΕΛ Ρεθύμνου Π.Κ. για το σχέδιο “Climate Change is a Political Choice!”

Τα χρόνια της πανδημίας δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την ανοδική πορεία του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου που στοχεύει πάντα στην ολιστική ανάπτυξη των μαθητών/-τριών του. 

Τηρώντας αυτήν την πολιτική τρία μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, οι κ.κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ86, Αντώνιος Χαλκεύς, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ03, και η συντονίστρια Αμαλία Χόμπη, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ06, καθοδήγησαν τους μαθητές του τμήματος Α2 του σχολικού έτους 2019-20 σε ένα διετές ταξίδι από το οποίο αποκόμισαν γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες. 

Θέμα του σχεδίου το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της οποίας τις αρνητικές επιπτώσεις βιώνει κάθε χώρα στον κόσμο. Στο έργο η Παιδαγωγική Ομάδα επικεντρώθηκε στις απόψεις της υπέρ και κατά της κλιματικής αλλαγής και ευαισθητοποιήθηκε σχετικά με τον 13ο Στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το κλίμα.

Κατά τη διάρκεια του έργου, στο οποίο συμμετείχαν – εκτός από εμάς – ομάδες από τα σχολεία INS Jaume Callís της Ισπανίας, Agrupamento de Escolas Afonso de Albuquerque της Πορτογαλίας, και Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi της Τουρκίαςοι μαθητές έκαναν έρευνες για την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες και τις επιπτώσεις της. Κορυφαία εκδήλωση του σχεδίου η δημόσια συζήτηση στην οποία αντιπρόσωποι των σχολείων-εταίρων  προετοίμασαν πολιτικές ομιλίες για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Το Πειραματικό Λύκειο εκπροσωπήθηκε επάξια από την μαθήτρια Δήμητρα Οικονομάκη.

Πέραν τούτων, οι μαθητές ανέπτυξαν τον ψηφιακό τους γραμματισμό, το γραμματισμό στα μέσα, τις επικοινωνιακές δεξιότητες τόσο στη μητρική όσο και στην Αγγλική γλώσσα, τις κοινωνικές δεξιότητες και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Όλα αυτά αποτελούν βασικό εφόδιο στην ενήλικη ζωή τους.

Η Εθνική και η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας αποτελεί την πιστοποίηση της αξίας του σχεδίου και την επιβράβευση όλων των μελών των τεσσάρων (04) Παιδαγωγικών Ομάδων για τη συμβολή τους στο πρόγραμμα.

Συντάκτης Άρθρου: Αμαλία Χόμπη