2021-22 Διακρίσεις Λοιπές δράσεις & Εκδηλώσεις

Διάκριση μαθητών του σχολείου μας στον 11ο πανελλήνιο διαγωνισμό φιλοσοφικού δοκιμίου

«Αίσθηση, νόηση και το ερώτημα για τη γνώση» ήταν το θέμα του διαγωνισμού, ο οποίος έθιγε ένα θεμελιώδες ερώτημα, που όχι μόνο αποτέλεσε μια από τις αφετηρίες του φιλοσοφείν εν γένει, αλλά συνοδεύει και όλη την μετέπειτα εξέλιξη του φιλοσοφικού στοχασμού μέχρι και τις ημέρες μας. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία (ΕΦΕ) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Παν/μίου Χάρβαρντ (ΚΕΣ) καθώς και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Β’ τάξης του Λυκείου, αλλά δεν αποκλείονται από το να δηλώσουν συμμετοχή μαθητές και των άλλων τάξεων.
Πώς ξέρω ότι ξέρω κάτι; Πώς διαφέρει η αίσθηση από τη νόηση; Ποια από τις δύο αρχές έχει προτεραιότητα στη γνωστική διαδικασία; Και πώς μπορούμε να εννοήσουμε τη συνέργεια των δύο αυτών αρχών, ώστε να αποκαταστήσουμε μια ενιαία αντίληψη του πραγματικού; Αρκεί η αίσθηση, που προσφέρει σε μεγάλο βαθμό στον άνθρωπο τη βεβαιότητά του για την πραγματικότητα, να αποτελέσει αυτονόητη πηγή της γνώσης του για τον κόσμο; Ή σε μια κριτική και συστηματική εξέταση εμφανίζεται ανεπαρκής να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα υφίστανται και τα γνωρίζουμε ως όντα;
Τέτοιας φύσεως ερωτήματα απασχόλησαν φέτος τα μέλη της Λέσχης Φιλοσοφίας του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου. Η ομάδα αποτελείται από μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου, λειτουργεί σε μη τυπικό πλαίσιο μάθησης και η συμμετοχή σε αυτήν είναι προαιρετική. Οι μαθητές με αφορμή τον 11ο πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής φιλοσοφικού δοκιμίου, κλήθηκαν «να συμμετάσχουν με την δική τους διανοητική ενέργεια στην μεγάλη περιπέτεια της σκέψης μελετώντας και κατανοώντας κριτικά τον στοχασμό κομβικών κλασικών όπως ο Αριστοτέλης, ο Ντεκάρτ, ο Λοκ, ο Καντ αλλά και σύγχρονων φιλοσόφων».
Από το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου η Αναστασία Κούρτη, μαθήτρια της Α’ τάξης, κατέλαβε την 9η θέση στον τελικό, που διεξήχθη διαδικτυακά το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022. Διάκριση επίσης έλαβαν οι μαθητές Νίκος Γκίκας, ο οποίος κατέλαβε την 23η θέση και η Ειρήνη Πεσδεμιώτη, η οποία κατέλαβε την 26η θέση στον διαγωνισμό.
Μέλη της Λέσχης Φιλοσοφίας είναι οι μαθητές: Ζαχαρίας Ασαριωτάκης, Νίκος Γκίκας, Χρήστος Δροσόπουλος, Βασιλική Καλφούντζου, Μαριλένα Κισσανδράκη, Αναστασία Κούρτη, Κωνσταντίνος Κωστούλας, Κλεάνθη Μπονατάκη και Ειρήνη Πεσδεμιώτη. Υπεύθυνη της Λέσχης είναι η φιλόλογος του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Κασσάνδρα Μπεϊκάκη.