2022-23 Erasmus+ Let Us Sail Together Εκδρομές - Επισκέψεις ΕυρωπαΙκά Προγράμματα

LUST – Σουηδία – 1η Δραστηριότητα Μάθησης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Διαδικτυακή Συνάντηση (14-02-2022 – 17-02-2022)

«Ο κόσμος δεν θα καταστραφεί από αυτούς που κάνουν το κακό, αλλά από εκείνους που τους παρακολουθούν χωρίς να κάνουν τίποτα».
Albert Einstein

Υπάρχει ένα θέμα που θα καθορίσει αυτόν τον αιώνα πιο δραματικά απ’ οποιοδήποτε άλλο. Αυτό είναι η κλιματική αλλαγή. Οι επιπτώσεις της τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον είναι σημαντικές γι’ αυτό χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ως πρώτο από αυτά θεωρούμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ειδικά των νέων, που επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους μεταξύ των οποίων είναι και η τυπική εκπαίδευση. Αυτή τους προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορέσουν ν’ αντιληφθούν την έκταση του θέματος και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του.

Για το σκοπό αυτό αποφασίσαμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα Let Us Sail Together!”και ν’ αποτελέσει το πρώτο προς εξέταση αντικείμενό του στη συνάντηση των εταίρων στην Umeå της Σουηδίας. Αν και τα μέλη της ελληνικής Παιδαγωγικής Ομάδας δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων κατά της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19), μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις εργασίες της συνάντησης συνδεόμενα διαδικτυακά. Έτσι, τέσσερις (04) καθηγητές και είκοσι (20) μαθητές συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τους εταίρους και παρουσίασαν την κατάσταση στη χώρα τους. Ανέλυσαν τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, σύγκριναν τις επιπτώσεις της σε κάθε χώρα, εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους και πρότειναν λύσεις. Ιδιαίτερα τους απασχόλησε ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή το φυσικό περιβάλλον κι ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Αυτό, όμως, δεν ήταν το μοναδικό ζήτημα της συνάντησης. Αναγνωρίζοντας το βασικό ρόλο που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση στην αλλαγή της στάσης των πολιτών, εξέτασαν το σύστημα της κάθε χώρας-εταίρου και κατά πόσο αυτό βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση ή οδηγεί σε σχολική διαρροή. Σε γενικές γραμμές, αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι δυστυχώς δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους κι ότι η εκπαίδευση επικεντρώνεται κυρίως στην ακαδημαϊκή πρόοδο και όχι στο να ετοιμάσει επαρκώς τους εφήβους για την ενήλικη ζωή τους.

Την τελευταία ημέρα έγινε αξιολόγηση της συνάντησης η οποία θεωρήθηκε επιτυχημένη ως προς το περιεχόμενο , την ισχυροποίηση των δεσμών των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.