2023-24 Γενικά Νέα Όμιλοι

ΟΜΙΛΟΙ 2023-24 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας των Πειραματικών Σχολείων είναι η λειτουργία των Ομίλων Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζοντας τη 10ετή παράδοση στη λειτουργία των Ομίλων, προσφέρει, μετά την σχετική έγκριση του ΕΠ.Ε.Σ., για το σχολικό έτος 2023 -2024 τους παρακάτω έξι Ομίλους.
Οι μαθητές/τριες από άλλα σχολεία του Νομού, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους προσφερόμενους Ομίλους, μπορούν να παραλάβουν και να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση στο γραφείο της Δ/νσης του σχολείου. Καταληκτική ημερομηνία η 13/10/2023.

Όμιλος Φωτογραφίας «Μέσα από το μάτι της κάμερας».
(Υπεύθυνος: Σάμιος Παναγιώτης / Τετάρτη 14.15-15.45).

Ελάτε να ασχοληθούμε με βασικές γνώσεις γύρω από την λήψη και την επεξεργασία. Να βγάλουμε φωτογραφίες, να δούμε φωτογραφίες – δικές μας αλλά και άλλων, να σκεφτούμε και να συζητήσουμε για αυτές. Να επιλέξουμε όσες μας αρέσουν και να φτιάξουμε εκθέσεις, μια ψηφιακή και μια φυσική.
Μπορείτε να πάρετε μέρος χρησιμοποιώντας ψηφιακή κάμερα οποιουδήποτε είδους αλλά και smartphone.

Όμιλος Θεατρικής & Μουσικής Παιδείας.
(Υπεύθυνες: Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, Μανιουδάκη Μαρία / Δευτέρα 14.15-15.45).

Ο Όμιλος Θεατρικής & Μουσικής Παιδείας (https://dramamusiclub.blogspot.com/) του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Παν.Κρ. λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 2013 για 10η συνεχόμενη χρονιά και επιδιώκει την ενίσχυση της βιωματικής επαφής των μαθητών με τη μουσική και το θέατρο και την ενεργητική ενασχόλησή τους με αυτό, την ανάδειξη των καλλιτεχνικών τους δεξιοτήτων και κλίσεων (τραγούδι, σύνθεση, υποκριτική, σκηνοθεσία, σκηνογραφία κ.ά.), την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, την καλλιέργεια του αισθητικού κριτηρίου τους κ.ά. Η συμμετοχή στον Όμιλο Θεατρικής & Μουσικής Παιδείας θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές, να χαρούν τη συνεργασία με τους συμμαθητές τους και να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά!

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τα έργα:
2014: Βαβυλωνία, Δ. Βυζάντιος
2015: Σιρανό ντε Μπερζεράκ, Ε. ντε Ροστάν
2015: Ερωτόκριτος, Β. Κορνάρος – Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου
2016: Οι ηλίθιοι, Ν. Σάιμον
2017: Κατσούρμπος, Γ. Χορτάτζης
2018: Το παραμύθι χωρίς όνομα, Ι. Καμπανέλλης
2019: Peace by Aristophanes (στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+)
2019: Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου, Γ. Βιζυηνός
2020: Don Juan Tenorio by J. Jorilla (στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+)
2021: Οι απροβάριστοι (σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο)
2022: Γουρούνι στο σακί, Ζ. Φεϋντώ
2023: Ο δράκος, Ε. Σβαρτς

Όμιλος Φυσικής Αγωγής-Ψυχικής αναζωογόνησης-Διατροφής «Το να ζεις είναι τέχνη».
(Υπεύθυνος: Σταγάκης Εμμανουήλ Τρίτη / 14.15-15.45) .

Είναι γεγονός ότι η ενασχόληση των μαθητών με αθλητικές δραστηριότητες συμβάλλει στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του χαρακτήρα και των ψυχοπνευματικών τους δυνατοτήτων σε ένα υγιές περιβάλλον. Έτσι ειδικότερα μέσα από τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου ΟΜΊΛΟΥ επιδιώκεται:
Η προώθηση της αθλητικής παιδείας και κουλτούρας μέσα από την επαφή με ένα ευρύ φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων, αναπτύσσοντας έτσι την ιδέα της δια βίου άσκησης.
Η καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσα από τα κινητικά ερεθίσματα που δεχόμαστε από την συμμετοχή μας σε γυμναστικές ασκήσεις και παιχνίδια.
Η επαφή με τη φύση, και η ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Να αποκτήσουν οι μαθητές τις γνώσεις και να διαμορφώσουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές σχετικά με τις σωστές διατροφικές συνήθειες και συγκεκριμένα πώς επηρεάζει η διατροφή την υγεία μας και πώς συνδέεται η διατροφή με την υγεία και με τη φυσική δραστηριότητα.
Η πνευματική καλλιέργεια μέσα από το σκάκι. Το σκάκι βοηθά στην ανάπτυξη της ευφυΐας και της προσοχής και μπορεί να συνεισφέρει θετικά στη βελτίωση της επίδοσης των παιδιών στο σχολείο.

Όμιλος Κοσμολογίας «Στοιχειώδη σωμάτια και δημιουργίας σύμπαντος»
(Υπεύθυνος: Κασωτάκης Χαράλαμπος / Πέμπτη 14.00-15.30) .

Πως σπάνε και πως ενώνονται οι πυρήνες των ατόμων; Τι είναι η αντιύλη; Γιατί δεν διατηρείται η μάζα σε αυτές τις αντιδράσεις; Τι σημαίνει η εξίσωση του Αϊνστάιν Ε = mc2; Πως λειτουργούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και πως οι πυρηνικές βόμβες;
Ποια είναι τα στοιχειώδη σωματίδια λεπτόνια, quarks, αδρόνια και το σωματίδιο Higgs ή «σωματίδιο του θεού»; Πως ανακαλύφθηκαν και τι σχέση έχουν με τη δημιουργία του σύμπαντος;
Πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Τι είναι αυτό που ονομάζουμε big bang; Γιατί δεν ήταν ούτε big ούτε bang; Ποια είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουμε;
Πως δημιουργήθηκαν τα άστρα και οι γαλαξίες και πως οι πλανήτες; Είναι αλήθεια πως είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη; Τι ξέρουμε για τη σκοτεινή ύλη και τι η σκοτεινή ενέργεια;
Ποιο θα είναι το τέλος του Σύμπαντος;

Περιβαλλοντικός Όμιλος «Building environmental democracy»
(Υπεύθυνοι: Δεικτάκη Αναστασία, Χόμπη Αμαλία / Πέμπτη 14.00-14.50)

Οι σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και η απουσία της ουσιαστικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συνείδησης στο σχολείο κάνουν αναγκαία την προώθηση της αειφορικής διάστασης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των νέων, ιδιαίτερα των μελών της σχολικής κοινότητας. Ο Όμιλος αυτός επιδιώκει τη δικτύωση με άλλα σχολεία και τη συνεργασία με ειδικούς φορείς, την ανταλλαγή και υιοθέτηση καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη διοργάνωση ποικίλων δράσεων. Επίσης, θα δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά στην αναγνώριση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων στο χώρο του σχολείου, της γειτονιάς, της πόλης μας όπως τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος, τις πράσινες παρεμβάσεις κ.α.

Όμιλος Πρώτων βοηθειών – Δράσεων Εθελοντισμού.
(Υπεύθυνοι: Ηλιάκη Ευαγγελία, Φωτεινάκης Γεώργιος / Παρασκευή 14.00-15.30).

Οι συναντήσεις των μελών του Ομίλου αποβλέπουν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και κινητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον εθελοντισμό, έννοια που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση συνείδησης και στάσης ενεργού πολίτη που αναλαμβάνει δράση, συμμετέχει και παρεμβαίνει στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Επίσης, αποσκοπούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων στην πρόληψη και στη σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπιση ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν στην καθημερινή ζωή (π.χ. Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, λαβή Χάϊμλιχ).


Οι μαθητές/τριες από άλλα σχολεία του Νομού, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους προσφερόμενους Ομίλους, μπορούν να παραλάβουν και να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση στο γραφείο της Δ/νσης του σχολείου. Καταληκτική ημερομηνία η 13/10/2023.