Erasmus+ Etwinning KA2 Λοιπές δράσεις & Εκδηλώσεις

“Shaping young Europeans’ Future through Drama” – ERASMUS+  KA2

Το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης, συμμετείχε ως εταίρος στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο «Shaping young Europeans’ Future through Drama». Το πρόγραμμα αυτό ήταν μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα σε έξι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης και είχε διάρκεια 3 χρόνια (1/9/2019-30/8/2022).  Συντονίστρια του προγράμματος ήταν είναι η Βουλγαρία και συμμετείχαν σε αυτό άλλα πέντε σχολεία από την Ισπανία (Σεβίλλη), την Ιταλία (Μπάρι), την Πολωνία (Κρακοβία), τη Γερμανία (Σόλιγκεν) και την Ελλάδα (Ρέθυμνο).

Οι εταίροι του προγράμματος ενώθηκαν γύρω από την ιδέα ότι το θέατρο μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει ένα ελκυστικό και αποτελεσματικό μέσο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των νέων της Ευρώπης. Ως κύριο στόχο του το πρόγραμμα είχε, μέσω του δράματος και της δημιουργικής διδασκαλίας και μάθησης, την καλλιέργεια τόσο της δημιουργικότητας και της κοινωνικότητας όσο και των δεξιοτήτων για την ευαισθητοποίηση, την ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης και την ενεργό δραστηριοποίηση των μαθητών ως ενεργών πολιτών της Ευρώπης. Μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων διαφορετικοί πολιτισμοί και άνθρωποι ήρθαν σε επικοινωνία και ενδυνάμωσαν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Οι συμμετέχοντες μετέφρασαν (στα αγγλικά), διασκεύασαν και έπαιξαν στη σκηνή κωμωδίες των χωρών τους ή άλλων χωρών, συνέθεσαν πρωτότυπα τραγούδια, υλοποίησαν πέντε flashmob  (ένα σε κάθε πόλη του προγράμματος), έγραψαν πρωτότυπα θεατρικά έργα που σχετίζονταν με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG), δημιούργησαν Λεξικό Φιλίας (σε έξι γλώσσες) κ.ά. Στη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πέντε δια ζώσης δραστηριότητες μάθησης/ κατάρτισης διδασκαλίας μαθητών και μια ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας covid 19. Το πρόγραμμα λειτούργησε παράλληλα και ως έργο etwinnig.

Πληροφορίες, υλικό και τα παραγόμενα του προγράμματος θα βρείτε παρακάτω:

https://sites.google.com/view/shapingthroughdrama/home

https://twinspace.etwinning.net/93783/pages/page/2367479